Nyklassicism

nyklassicism

nyklassicism - betydelser och användning av ordet. Svensk ordbok online. Gratis att använda. Nyklassicismen var en rörelse som började vid talets mitt och varade till en bit in på talet. Den var en pånyttfödelse av antikens klassiska motiv: idealiserade gestalter med värdighet och elegans, ofta med förlängda eller förvrängda former för att passa in i sofistikerade kompositioner. Nyklassicism. Mycket av städernas nya stenbebyggelse vid talets början utformades med nyklassicismens strama enkelhet. I Sverige sammanfaller nyklassicismen till stor del med den gustavianska perioden I Göteborg hittar vi nyklassicismens byggnader innanför vallgraven där de flesta kvarter. nyklassicism

Nyklassicism - ser man

Bli medlem nu och få tillgång till allt innehåll på hela Mimers Brunn. Nyklassicismen inspirerades av de arkeologiska fynden vid utgrävningarna i Pompeji och Herculaneum [ 2 ] och av den tyske arkeologen Winckelmanns författarskap. Utsmyckade pilastrar, framskjuten mittenparti och centrerad port på Älvgatan 1 i kv. Rapportera det här arbetet Är det något du ogillar med arbetet? Fönster — Fönsteromfattningarna utsmyckades gärna med klassiska kolonner och kröntes av små triangelfält likt tempelgavlar. Fönsterbågar på fasader i järnoxidgult eller ockra var vanligtvis bruna eller gröna.

Nyklassicism Video

Vingslag över Haga, Anders Cullhed.

Nyklassicism - alternativ

Wikipedias text är tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-dela-lika 3. Inom bildkonsten så var det Jacques-Louis David som hade stor influens. Även halvmåneformade, så kallade lunettfönster förekom antingen som takkupor eller på gaveln. Turn off "Getting Started" Home Portar — Portarna kunde vara fernissade. Under den senare delen var det vanligast med T-formade fönster, uppe i frontonerna eller på gavlarna kunde lunettformade fönster med spröjs förekomma. Allt annat var onödigt.

Share your thoughts

0 Replies to “Nyklassicism”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *